RETINOPATIA DIABÈTICA
Què és la retinopatia diabètica?
La Diabetis Mellitus és la malaltia metabòlica més freqüent i estesa a tot el món i la retinopatia diabètica és una de les seves complicacions microvasculars cròniques. Als països desenvolupats la retinopatia diabètica s’ha convertit en la principal causa de dèficit visual i ceguesa en adults entre els 25 i 74 anys d’edat, afectant tant als diabètics tipus I com als tipus II.
Quina n’és la causa?
Les complicacions microvasculars de la diabetis mellitus necessiten entre 5 i 10 anys de hiperglucèmia mantinguda per desenvolupar-se. Es produeix una alteració en la vasculatura normal de la retina causant fugues de fluid (edema macular) i, en ocasions, fa que els vasos sanguinis creixin de forma anormal causant hemorràgies en la cavitat vítria (retinopatia diabètica proliferativa).
Símptomes
Els símptomes varien des de la visió borrosa, causada per l’edema macular, fins a la visió de taques que enfosqueixen la visió de forma parcial o fins i tot total, causat per l’hemorràgia vítria.
El pronòstic visual d’aquests pacients el marcarà la presència de retinopatia diabètica proliferativa i edema macular. És conegut que el risc de ceguesa en els diabètics és unes 25 vegades superior a la resta de la població.
Prevenció i tractament
La millor prevenció davant les complicacions de la retinopatia diabètica són els exàmens periòdics realitzats per l’oftalmòleg especialitzat en aquesta patologia. El tractament actual engloba un control metabòlic molt estricte. La fotocoagulació amb làser i l’administració intraocular de fàrmacs antiangiogènics i corticoides constitueixen els pilars fonamentals del tractament actual de la retinopatia diabètica. La cirurgia també té la seva indicació en les formes més avançades de la malaltia.