CATARACTA
Què és la cataracta?
La cataracta és la opacificació total o parcial del cristal·lí (lent natural de l’ull), i com a conseqüència es redueix progressivament la visió. La cataracta està normalment associada a l’edat, encara que pot ser congènita o produir-se per traumatismes. Habitualment, la pèrdua de la seva transparència es produeix de manera progressiva i lenta, per la qual cosa pot no apreciar-se durant molt de temps.
La causa més freqüent és la relacionada amb l’edat, per envelliment del cristal·lí. La seva incidència és del 50% en persones entre els 65 i 75 anys i del 75% per sobre dels 75 anys. També apareixen en persones més joves de forma congènita o associades a miopia alta, glaucoma, diabetis, ús de medicaments amb cortisona durant molt de temps, després d’un traumatisme ocular i, moltes vegades, sense causa aparent.
Símptomes
Una cataracta pot ser la causa per la qual una imatge nítida es torni borrosa, els colors brillants s’apaguin o la visió nocturna disminueixi; o la raó per la qual les ulleres de lectura o les progressives semblen no servir ja d’ajuda. De vegades apareix una miopia que mai havia existit, és a dir, es veuen desenfocats els objectes llunyans i és més fàcil llegir sense ulleres quan abans eren imprescindibles. Notarà que li canvien d’ulleres contínuament i en breu espai de temps.
Tractament
La cataracta no pot corregir-se amb ulleres ni col·liris i els intents per evitar el seu desenvolupament no han tingut èxit. Actualment, l’únic tractament eficaç és la cirurgia. La tècnica quirúrgica que s’utilitza en gairebé el 100% dels casos de cataracta és la facoemulsificació, utilitzant energia ultrasònica. Consisteix en l’extracció del cristal·lí i la substitució del mateix per una lent intraocular.