TRACTAMENTS NO QUIRÚRGICS

Toxina Botulínica Tipus A, facial

La toxina botulínica és un preparat que deriva d’una toxina produïda pel bacteri Clostridium Botulinum. El seu efecte és el de paralitzar l’acció muscular ja que bloqueja la transmissió neuromuscular. Les seves aplicacions en la medicina actual són múltiples i entre elles el rejoveniment facial sense cirurgia.

Al relaxar els músculs facials, certes arrugues desapareixen o es suavitzen. Existeixen dos àrees on la toxina Botulínica Tipus A funciona especialment bé: entre les celles (glabel·la) i al front. Les denominades ‘potes de gall’ es poden millorar en molts casos però els resultats no són tan bons.

La toxina botulínica triga entre 3 i 5 dies a fer ple efecte després de la injecció. La injecció és indolora i no requereix cap pauta postoperatòria. A la setmana de la injecció es valora el resultat i si es considera necessari es pot retocar el tractament. El tractament amb Toxina Botulínica Tipus A sempre és temporal. El seu efecte dura entre 3 i 6 mesos. Les possibles complicacions del tractament també són sempre temporals. Aquestes complicacions són extremadament infreqüents si la tècnica d’injecció és adequada.

Solcs nasojugals o ‘ulleres’

Els solcs nasojugals, més coneguts com a ‘ulleres’, són un motiu de consulta freqüent en la nostra pràctica diària. Els pacients solen queixar-se d’una pigmentació o una depressió en aquesta àrea que els dóna un aspecte de poc descansats. En molts casos aquest aspecte és produït per una falta de volum a aquest nivell. Avui dia aquests defectes poden desaparèixer amb injeccions d’àcid hialurònic. Aquest tractament s’aplica a la consulta i sol tenir una durada d’entre 3 i 6 mesos.

 

Dilatacions vasculars facials

L’aparició de petites dilatacions vasculars a la cara és molt freqüent. En ocasions es relacionen amb l’acné rosàcia però en altres ocasions apareixen sense causa aparent. Són especialment freqüents a nivell de les ales nasals.

Avui dia aquestes dilatacions poden tractar-se molt eficaçment mitjançant radiofreqüència. Això consisteix en la cauterització i tancament d’aquests petits vasos sanguinis mitjançant l’aplicació d’una microdescàrrega elèctrica. És un procediment que es pot realitzar a la consulta sense necessitat d’anestèsia i sense postoperatori. Té un alt índex d’èxit i pot repetir-se en cas de recurrència.