DESPRENDIMENT DE RETINA

Què és el desprendiment de retina?

El desprendiment de retina és un trastorn que és més freqüent en pacients miops i pot succeir a qualsevol edat. La seva incidència aproximada és d’un cas per cada 15.000 persones. La retina és una fina làmina que recubreix la part interna de l’ull, i que és l’encarregada de percebre les imatges que s’envien al cervell. En condicions normals la retina està adherida a una capa més externa que s’anomena epiteli pigmentari de la retina. Quan aquesta unió es trenca parlem de desprendiment de la retina.

Símptomes

Els símptomes són variables en funció del grau de desprendiment de retina, éssent els més freqüents:
· Cossos flotants negres o “mosques volants” (miodesòpsies)
· Visió de llampecs o flash de llum
· Visió d’ombres fosques en alguna zona de la visió
· Visió de cortina o pèrdua total de visió d’un ull.

Quines són les causes?

La gran majoria de desprendiments de retina estan provocats per la presència de forats a la retina, i la principal causa que els origina és el desprendiment de l’humor vitri. El cos vitri és una estructura gelatinosa que omple la cavitat interna de l’ull. En condicions normals aquesta gelatina es troba adherida a la retina, però quan es produeix una separació traumàtica d’aquestes dues superfícies (desprendiment de vitri) per un o més punts provoca un forat a la retina, i si aquest no es tracta de manera urgent acabarà derivant en un desprendiment de retina amb pèrdua d’agudesa visual.

En què consisteix el tractament?

És indispensable realitzar un examen oftalmològic exhaustiu per fer un diagnòstic correcte i poder decidir quina estratègia terapèutica és la més adient en cada cas. Si el desprendiment de retina no es tracta, la pèrdua de visió serà irrecuperable, ja que la retina és un teixit nerviós i amb el temps s’acabaria atrofiant. Per tant, es tracta d’una patologia que requereix un tractament amb caràcter prioritari. Existeixen diferents opcions terapèutiques, però el tractament és quirúrgic en casi tots els casos. Es realitza amb anestèsia local i no requereix ingrés hospitalari. L’objectiu és reaplicar la retina i tractar les ruptures que l’han provocat mitjançant fotocoagulació amb làser verd. En la gran majoria dels casos s’introdueix un gas concret dins la cavitat vítria a una concentració determinada que mantindrà la retina aplicada i permetrà un èxit quirúrgic, anatòmic i funcional més elevat.